Dyniowe muffinki

Dyniowe muffinki

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na szybkie czekoladowe muffinki z dyni.

Przepis jest banalnie prosty. Z jednej porcji wychodzi 12 średniej wielkości muffinek. Można też zrobić w formie ciasta, wtedy należy zrobić z dwóch porcji.

Składniki:

– 2 jajka

– 400 g puree z dyni

– 1/4 szklanki mąki kokosowej

– 1/4 szklanki mąki pszennej

– 3-4 łyżki kakao

– 2 łyżki miodu lub innego słodzidła

– pół tabliczki czekolady

– 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

– szczypta soli

– 1 łyżeczka sody

 

Zacznij od zrobienia puree z dyni. Ok 400g dyni należy pokroić na kawałki i piec przez 30 min w 200 ºC. Po ostudzeniu zblenduj.

Jajka, olej, puree z dyni, miód wymieszaj w misce. Dodaj mąkę, kakao oraz sól i ponownie wymieszaj. Rozpuść czekoladę i dodaj do masy, po czym wymieszaj. Na koniec dodaj sodę, mieszaj jeszcze chwilę. Wylej masę do foremek.

Piecz w temperaturze 180ºC przez ok. 25-30 min.

Polewa:

– 6 kostek gorzkiej czekolady

– 2 łyżki pasty kokosowej lub olej kokosowy

Czekoladę rozpuść i dodaj pasty kokosowej, wymieszaj i polej muffinki.

A o zaletach wprowadzenia dyni do diety już w kolejnym poście 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *