Dyniowe muffinki

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na szybkie czekoladowe muffinki z dyni.
Przepis jest banalnie prosty. Z jednej porcji wychodzi 12 średniej wielkości muffinek. Można też zrobić w formie ciasta, wtedy należy zrobić z dwóch porcji.
Składniki:
– 2 jajka
– 400 g puree z dyni
– 1/4 szklanki mąki kokosowej
– 1/4 szklanki mąki pszennej
– 3-4 łyżki kakao
– 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
– pół tabliczki czekolady
– 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
– szczypta soli
– 1 łyżeczka sody
Zacznij od zrobienia puree z dyni. Ok 400g dyni należy pokroić na kawałki i piec przez 30 min w 200 ºC. Po ostudzeniu zblenduj.
Jajka, olej, puree z dyni, miód wymieszaj w misce. Dodaj mąkę, kakao oraz sól i ponownie wymieszaj. Rozpuść czekoladę i dodaj do masy, po czym wymieszaj. Na koniec dodaj sodę, mieszaj jeszcze chwilę. Wylej masę do foremek.
Piecz w temperaturze 180ºC przez ok. 25-30 min.
Polewa:
– 6 kostek gorzkiej czekolady
– 2 łyżki pasty kokosowej lub olej kokosowy
Czekoladę rozpuść i dodaj pasty kokosowej, wymieszaj i polej muffinki.
A o zaletach wprowadzenia dyni do diety już w kolejnym poście 🙂