Dynia – sezon czas zacząć!

Dynia – sezon czas zacząć!

Sezon na dynię – czas start!

Jestem ogromną fanką dyni. Poza tym, że ma dużą zawartość witamin i minerałów oraz niską zawartość kalorii, jest warzywem uniwersalnym. Można wykorzystać ją na wiele sposobów – zupa krem z dyni, brownie, ciasto, muffinki, dżemy, sałatki, koktajle, omlety, placuszki i wiele innych. Dlatego powinniśmy wykorzystać w pełni ten czas, kiedy jest ona dostępna w ogrodzie czy sklepach.

 

 

Jakie korzyści niesie ze sobą wprowadzenie dyni do diety?

  • duża zawartość β-karotenu – ok. 4000 µg/100g! – jest antyoksydantem – neutralizuje działanie wolnych rodników, może obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów, ważny dla skóry – chroni ją przed działaniem promieni UV, a także jest pomocny w walce z trądzikiem;
  • witaminy z grupy B,
  • duża zawartość witaminy C, która wspiera nasz układ odpornościowy;
  • składniki mineralne – magnez, potas, wapń, fosfor;
  • duża zawartość błonnika – poprawia perystaltykę jelit;
  • jest niskokaloryczna – w 100g ma tylko 26 kcal! – jest idealna dla osób, które starają się zrzucić zbędne kilogramy.

Należy także pamiętać o pestkach z dyni, które są cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych! Ale o nich innym razem 🙂

 

A teraz przedstawiam Wam przepis na – DYNIOWY OMLET!

Co potrzebujemy?

  • 2 jajka
  • 200g puree z dyni (przepis na puree z dyni w poprzednim poście)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego

Jak go przygotować?

Jajka i puree z dyni wymieszać, dodać mąkę pszenną i kokosową oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni z tłuszczem przez ok. 2-3 minuty na każdą stronę. Podawać z ulubionymi owocami i dodatkami. U mnie – maliny, borówki, masło orzechowe, pasta kokosowa oraz cynamon.

Smacznego!

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *