Jesienne leczo z kurczakiem

Jesienne leczo z kurczakiem

Dzisiaj pomysł na obiad → LECZO Z PIERSIĄ Z KURCZAKA

Jednogarnkowy, szybki obiad – takie lubię najbardziej. Ja wykorzystałam kurczaka, ale myślę, że można wykorzystać również ciecierzycę – coś dla WEGAN!

 

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 1 papryka
  • 2 małe cebule
  • pół łyżeczki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • 3  pomidory (u mnie malinowe)
  • 1 pierś z kurczaka
  • pół dużej cukinii lub jedna mała
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, kurkuma, oregano, bazylia, tymianek
  • 400 ml wody

Sposób przygotowania:

Marchew pokroić w talarki, paprykę i cebulę pokroić w kostkę.

Masło lub oliwę rozpuścić w garnku. Następnie dodać pokrojoną marchew, paprykę i cebulę. Chwilę gotować, co jakiś czas mieszając.

Pokroić pomidory i dodać do garnka. Dolać 100 ml wody i mieszać. Gotować kilka minut pod przykryciem.

Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka dorzucić do garnka. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną oraz kurkumą. Gotować kilka minut pod przykryciem, aż do całkowitego ugotowania piersi. Dolać 200 ml wody.

Cukinię pokroić w kostkę i dodać do reszty. Dodać resztę wody, wymieszać i pozostawić na kilka minut.

Dodać przecier pomidorowy oraz zioła. Gotować 2-3 minuty cały czas mieszając – i gotowe!

 

Smacznego!

 

 



2 thoughts on “Jesienne leczo z kurczakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *