Mini serniczki Reese’s

Mini serniczki Reese’s

Dzisiaj coś dla fanów popularnych słodyczy!

Uwielbiam Reese’s, więc postanowiłam zrobić ich zdrowszą wersję w postaci mini serniczków. Idealnie sprawdza się jako drugie śniadanie lub podwieczorek, ponieważ syci na długo.

Takie słodycze są zdrowszą alternatywą, ale nie zapominajmy, że również są źródłem dużej ilości kalorii!

 

Przepis na 12 mini serniczków:

Spód:

  • 60 g daktyli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 60 g płatków owsianych

Daktyle wymoczyć z gorącej wodzie przez 30 min. Po tym czasie daktyle obrać ze skórki, wodę po moczeniu zostawić. Do daktyli dodać masło orzechowe oraz płatki owsiane. Wszystko razem zblendować. Gdy ciasto będzie za twarde, dodać trochę wody pozostałej z moczenia daktyli. Ciasto wyłożyć do foremek i schłodzić w lodówce.

Masa:

  • 400 g twarogu zmielonego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 5 kostek mlecznej czekolady
  • 3 kostki gorzkiej czkolady
  • 10 g erytrytolu lub innego słodzidła

 

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na spód. Schłodzić w lodówce.

 

Polewa:

  • 6 kostek czekolady gorzekiej
  • pół łyżeczki masła klarowanego

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać masło, wymieszać. Polewę wylać na masę i chłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

 

Smacznego! <3



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *